Wonen in Zakynthos Griekenland:
Welke trouwe Griekenland vakantieganger droomt er niet zo af en toe van?
Vergeleken bij het volle en toch vaak grijze Nederland, lijkt dit land met zon, zee, vriendelijke bewoners en eeuwenoude tradities al gauw het paradijs te zijn. Veel Nederlanders vatten dan ook het plan op om zich voor langere tijd in Griekenland te vestigen. Maar hoe pak je dit aan?
Redenen waarom mensen kiezen voor wonen in Zakynthos:
- Het Mediterrane klimaat met warme, droge zomers en milde winters.
- Op veel plaatsen nog prachtige ongerepte natuur.
- Lage criminaliteit.
- Vriendelijke, gastvrije bevolking.
- Lekker en gezond eten.
- Een rustiger, minder gehaaste levensstijl.
- Gezond klimaat
Eventuele struikelblokken die men kan tegenkomen:
- Vooral op de eilanden /op het platteland, maar ook in de steden, is er weinig werkgelegenheid.
- De Griekse salarissen liggen relatief laag terwijl de kosten van levensonderhoud vergelijkbaar zijn met die in Nederland / België.
- Bureaucratie, voor elke handeling zijn vele loketten, documenten en stempels vereist.
- Met de Griekse economie gaat het de laatste jaren niet zo best
- Regelmatige stakingen door ambtenaren (leerkrachten, artsen, vuilnisophalers etc.).
- De Griekse taal is voor velen lastig onder de knie te krijgen.
Als je wat langere tijd in Zakynthos bent, kom je er vanzelf achter wat je wensen zijn. Of de gekozen regio je bevalt. Of je liever in stad of dorp woont. In de buurt van voorzieningen zoals scholen, vliegveld, ziekenhuis e.d. Of juist liever helemaal afgelegen.
Dit hangt ook af van de persoonlijke situatie: komen er schoolgaande kinderen mee? Moet er werk gezocht worden?
En hoe staat het met de gezondheid. Vooral voor gepensioneerden kan het een rustgevende gedachte zijn als er medische hulp in de buurt is.
Tevens is het erg verstandig om een accountant te nemen en eventueel een advocaat vooral als u een bedrijf wilt starten.
Als u plannen heeft om een woning te kopen of te bouwen is het niet onverstandig om eerst met een architect te praten.
Uit ervaring weet ik dat toekomstige bewoners via via iets aangeboden krijgen op hun vakantie en op dat moment kunt u de realiteit uit het oog verliezen, door er dan maar vanuit gaan dat het wel goed komt, helaas gaat dat in de meeste gevallen niet op (eigen ervaring).
Bij dit soort serieuze zaken is het uitermate belangrijk dat u zaken bij de juiste officiële instanties laat regelen en dat u daar de informatie weghaalt die u nodig heeft, de eerste reden is omdat zij op de hoogte zijn van de laatste wetswijzigingen en u kunt ergens op terug vallen de tweede is dat zij u ook van goede adviezen kunnen voorzien.
Onderstaand geef ik u een aantal tips en suggesties van instanties en kantoren die betrouwbaar zijn en waar wij goede ervaringen mee hebben (ook door mede Nederlanders hier) en een goede naam hebben hier op Zakynthos; daarnaast kunt u goed in het Engels met ze communiceren.
Accountant:
Dionnisios Manfredas
Telefoon: 0030 2695028061
Mobiel : 0030 6974042635
Fax : 0030 2695029310
E-Mail : mamfr66@otenet.gr
Ik kan eventueel de contacten voor u leggen via
|
Advocaat:
Andereas Retsis
Telefoon: 0030 2695026446
0030 2695026034
Mobiel : 0030 6973824757
E-Mail : andreasretsis@hotmail.com
Ik kan eventueel de contacten voor u leggen via
|
Hoe is het gesteld met de gezondheidszorg in Griekenland?
De gezondheidszorg in Griekenland is redelijk te noemen. Misschien dat de overheidsziekenhuizen er niet altijd uitzien zoals we dat gewend zijn. Maar dat zegt tenslotte niets over de medische kennis die men in huis heeft. Een huisartsensysteem kent men niet. Heb je een probleem dan maak je rechtstreeks een afspraak met een specialist (in het ziekenhuis of bij een privéarts) in het geval van een acuut probleem kun je bij de eerste hulp van het ziekenhuis terecht.
Gaat u emigreren met kinderen probeert u ze dan zoveel mogelijk voor te bereiden op wat komen gaat en betrek ze bij alles wat er gebeurt. Zie de emigratie als een spannend avontuur en zoek samen naar de leuke kanten voor hen: In Griekenland is het mooi weer, kunnen ze veel buiten spelen, regelmatig naar het strand en zwemmen, de lange zomeravonden wordt er buiten gegeten en gaan ze later naar bed, de zomervakantie duurt drie maanden etc. Misschien kunt u samen met uw kinderen een plakboek of dagboek bij houden van de hele emigratie: de voorbereidingen voor vertrek, de verhuizing zelf, en de eerste periode na aankomst. Dat is ook leuk voor later om nog eens terug te kijken.
Na aankomst kunt u uw kinderen helpen door samen de nieuwe omgeving te verkennen en uitstapjes te maken. Is er een speelplaatsje of dorpspleintje in de buurt ga daar dan regelmatig heen en probeer in contact te komen met andere ouders met kinderen. Nodig buren of kennissen met kinderen bij u thuis uit.
Over het algemeen geldt: hoe jonger de kinderen, hoe beter ze zich zullen aanpassen aan hun nieuwe woonomgeving, de nieuwe cultuur en de Griekse taal. Kinderen die niet ouder zijn dan zes jaar zullen gemakkelijk instromen op kleuterschool of eerste klas lagere school. Binnen enkele maanden zullen ze zich in de Griekse taal verstaanbaar kunnen maken.
Voor kinderen die wat ouder zijn wordt het wat lastiger, want zij krijgen te maken met een taalachterstand. Voor hen is het belangrijk om die achterstand zo snel mogelijk in te lopen. Bespreekt u met de leerkracht hoe dit het beste kan gebeuren. Vraag of de school bijlessen verzorgt voor buitenlandse kinderen of waar u zelf iemand daarvoor kunt vinden. Bijvoorbeeld een student die wat wil bijverdienen en uw kind regelmatig kan helpen met huiswerk maken.
Over het niveau van het onderwijs wordt nogal eens geklaagd, door buitenlanders maar ook door de Grieken zelf. De lesdagen zijn over het algemeen kort -op de lagere school van ca. half negen tot een- en de kinderen krijgen vanaf de eerste klas al huiswerk mee. Middelbare schoolleerlingen zijn welhaast gedwongen om (vaak dure) bijlessen te volgen, om hun examens te kunnen halen. Maar er zijn ontwikkelingen aan de gang. Er zijn onlangs nieuwe lesmethodes ingevoerd. Het blijft nu even afwachten wat de gevolgen daarvan zullen zijn. In ieder geval is het onderwijs in principe gratis: lessen, naschoolse opvang, boeken en schoolbus.
Er zijn in Griekenland een aantal Nederlandse scholen gevestigd waar leerlingen het Nederlandse lesprogramma kunnen volgen. Bij eventuele terugkeer naar Nederland kunnen kinderen zonder moeite weer instromen. Deze scholen zijn opgezet in samenwerking met de Nederlandse overheid. De lessen vinden meestal tweemaal per week plaats. De Nederlandse school is dus geen vervanging van de Griekse school, zoals men soms denkt. Alle kinderen gaan gewoon naar de Griekse school. En daarnaast kunnen ze ook nog naar de Nederlandse school. Voor adressen van Nederlandse scholen in Griekenland, raadpleeg de Scholengids van de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland.
Dit wordt vaak gevraagd, want de meeste mensen kennen het land alleen van hun zomervakantie. De winterperiode is toch vaak heel anders, vooral op de eilanden en in de toeristische gebieden. Zo eind oktober loopt het toerisme op zijn eind en wordt het weer wat rustiger op straat. In veel gebieden begint dan de olijvenpluk. De lokale bevolking krijgt weer wat meer tijd voor sociaal samenzijn. Er wordt hout gesprokkeld voor de kachel. Er wordt raki gestookt en walnoten gekraakt. Eigenlijk kun je in de winter meer het 'ware' Griekenland beleven, vooral in de dorpen.
Hoe is het klimaat er in de winter?
Wat het klimaat betreft, dit is vooral op de eilanden mild, ook 's winters. Veel zonnige dagen afgewisseld met storm en zware regenval. Motregen zie je zelden, als het regent dan regent het ook goed. De temperatuur zakt zelden onder de 10 graden. Een enkele keer kan er weleens wat sneeuw vallen, maar dat is een uitzondering. In Noord Griekenland liggen de gemiddelde temperaturen lager en valt er vaak wel behoorlijk wat sneeuw waardoor dorpen geïsoleerd kunnen raken. Dit wordt elk jaar weer uitgebreid op televisie getoond.
Is het erg moeilijk om de Griekse taal onder de knie te krijgen?
Een goede raad is om ruim voor vertrek alvast te beginnen met het leren van de taal. Ga op een cursus bij een volksuniversiteit, volg een cursus via afstandsonderwijs of begin met zelfstudie. Al leer je maar alleen het Griekse alfabet plus een aantal eenvoudige woordjes, begroetingen e.d. Alles zal je later van pas komen. En heb je eenmaal wat basiskennis, dan leg je makkelijker contact. En je leert daardoor weer sneller bij. Hoewel het Grieks voor ons niet echt een eenvoudige taal is om te leren, zeker niet om het volledig en perfect te beheersen, is het zeker wel mogelijk om ons er goed in te redden. Voor de meeste mensen duurt dit toch wel een aantal jaren voor ze zover zijn.
Juli 2010. De kosten lagen in Griekenland lange tijd lager dan in Nederland, maar daar is wel verandering in gekomen. Sinds de invoering van de euro waren al heel veel zaken duurder geworden. En nu sinds kort de 'extra maatregelen' zijn doorgevoerd is er nog meer veranderd. Zo is het Btw-tarief verhoogd van 19 tot 24 % (het lage tarief is verhoogd van 9 tot 11%), hetgeen natuurlijk betekent dat alle artikelen duurder worden. Het voordeligste ben je uit als je boodschappen doet bij de grote supermarktketens maar dit betekent ook dat de plaatselijke kruideniertjes en winkeltjes steeds minder klandizie krijgen en uiteindelijk gedwongen worden tot sluiting.
Verder zijn verhoogd de accijnzen op sigaretten, alcoholische dranken en benzine. Lagen de benzineprijzen altijd ver onder de Nederlandse prijzen, nu betaal je €1,65 voor een liter ongelode benzine en €1,55 voor een liter diesel.
Er is op het moment dus veel aan de hand in Griekenland en we kunnen nog niet overzien waar dit alles toe zal leiden.
Kan ik mijn auto meenemen naar Griekenland of is het handiger om ter plaatse een andere te kopen?
Met uw Nederlandse auto mag u in Griekenland officieel maar zes maanden rondrijden. Daarna moet u ofwel het land weer verlaten ofwel de auto invoeren voor de Griekse douane. U betaalt dan invoerrechten en u krijgt Griekse kentekenplaten. Uit ervaringen van andere emigranten blijkt echter dat dit een zeer tijdrovende bezigheid is en vaak ook behoorlijk prijzig (afhankelijk van bouwjaar en motorvermogen, maar denk aan een paar duizend euro's). Het advies is daarom om liever uw auto in Nederland te verkopen en om in Griekenland een andere aan te schaffen.
Gaat u in Griekenland op zoek naar een tweedehands auto? Kijk dan in de advertentiekranten of in de plaatselijke kranten, vraag bij autoverhuurbedrijven want zij vervangen gewoonlijk ieder jaar hun oudste wagens door nieuwe, of kijk op internetwebsites zoals:
Is mijn Nederlandse rijbewijs in Griekenland geldig? En hoe kan ik eventueel een Grieks rijbewijs verkrijgen?
Het Nederlandse rijbewijs is in Griekenland geldig tot de vervaldatum. Nederlandse rijbewijzen worden in Nederland elke 10 jaar vernieuwd, terwijl de Griekse geldig blijven tot aan de leeftijd van 65 jaar. Woont u definitief in Griekenland dan kunt u daarna geen Nederlands rijbewijs meer verkrijgen, maar dient u een Griekse aan te vragen. Een aantal maanden voor het verstrijken van de vervaldatum meldt u zich bij uw lokale KEP-kantoor (Servicecentrum voor de burger). Daar zal men u vertellen dat uw Nederlandse rijbewijs eerst in het Grieks vertaald dient te worden door de vertaalafdeling van het Griekse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij helpen u verder met het verzamelen van de benodigde documenten (kopieën van uw Nederlandse rijbewijs, uw paspoort en verblijfsvergunning, twee kleurenpasfoto's, adresgegevens + AFM ("ipefthini dilosi") en betaling van het tarief ("paravolo")), en zij zullen uw papieren doorsturen naar de betreffende instantie.
Wanneer en hoe kan ik ooit de Griekse nationaliteit verkrijgen?
De Griekse nationaliteit kan aangevraagd worden als u aantoonbaar minstens 10 jaar aansluitend in Griekenland heeft gewoond. Ofwel als u minstens drie jaar getrouwd bent met een Griekse onderdaan en samen een kind heeft. In dat geval kunt u ook uw Nederlandse paspoort behouden. In andere gevallen echter verliest u bij deze procedure de Nederlandse nationaliteit! Verkrijging van de Griekse nationaliteit is om praktische redenen niet nodig, u kunt net zo goed met uw Nederlandse paspoort definitief in Griekenland verblijven. Wilt u de procedure toch starten, meldt u zich dan bij uw gemeente (dimos) om de aanvraag in te dienen. Wordt uw aanvraag goedgekeurd dan wordt u op gegeven moment opgeroepen voor een mondeling interview. Hierbij dient u te kunnen aantonen dat u beschikt over voldoende kennis van de Griekse taal, de geschiedenis en de cultuur. Ook dient er een eed afgelegd te worden waarbij u trouw zweert aan de Griekse grondwet. De kosten van de procedure bedragen ongeveer. €1.500.-.