Zo'n prikkel wordt gegeven door middel van verschillende massagetechnieken met de handen. Deze technieken kunnen variëren van lichte aanrakingen (oppervlakkige strijkingen) tot het rollen van de huid. Door deze massagegreep wordt de huid en het bindweefsel gestimuleerd. Daardoor neemt de doorbloeding van de huid toe en verbetert de staat van het bindweefsel. Op deze manier kunnen zogenaamde ‘verklevingen' verminderen.
Alle inwendige organen en andere delen van het lichaam hebben een projectiegebied op het bindweefsel vlak onder de huid. De zenuwen die onze organen 'aan het werk' zetten, lopen door de wervelkolom. Vanuit hier ontspringen ze via de wervels naar delen of organen in het lichaam.
De zenuw die bijvoorbeeld de maag aanstuurt, komt halverwege de rug vanuit het ruggenmerg. Wanneer iemand maagklachten heeft, is dat op deze plek, halverwege de rug, te merken. Hier is een verhoogde spanning voelbaar en de huid kan minder goed verschoven worden, zit als het ware niet ‘los'. Zo heeft elk orgaan een gebied of zone op de rug. Wanneer deze zone behandeld wordt met bindweefselmassage, kunnen de klachten in dat orgaan verminderen.
Nog een voorbeeld: mensen met een slechte vaatfunctie in de benen, voelen vaak na enige minuten behandeling in het lage rug- en bekkengebied dat hun benen en voeten warmer worden. Dat komt omdat de zenuw die de bloedvaten in de benen aanstuurt, laag in de rug ontspringt vanuit de wervelkolom.
De behandeling begint met een rugonderzoek dat zittend op de massagetafel wordt uitgevoerd. Hierbij wordt het bindweefsel van de rug in plooien opgetild of geduwd. Op die manier kan de masseur opmaken waar zich de eventuele klachtenzones bevinden.
Vervolgens wordt (liggend op de tafel) met massagegrepen in of van het bindweefsel de doorbloeding geactiveerd en de kwaliteit van het weefsel verbeterd. Afvalstoffen of verklevingen worden zo losgemaakt. De grepen worden op de rug uitgevoerd maar kunnen ook op de armen, benen, romp en gezicht plaatsvinden.
Na afloop wordt het rugonderzoek herhaald. Bindweefselmassage kan eenmalig worden uitgevoerd om onderliggende probleemzones te belichten. Maar er zijn ook meerdere behandelingen mogelijk om zo aanwezige stoornissen te verminderen.
Afhankelijk van de klachten duurt een bindweefselmassage tien minuten tot maximaal drie kwartier. Indien iemand sterk op de behandeling reageert, zal de masseur niet te lang doorgaan. De tijdsduur kan door meerdere behandelingen, verspreid over enkele weken opgevoerd worden.
Na meerdere behandelingen kunnen klachten verdwijnen.
Voor welke problemen wordt het gebruikt?Bindweefselmassage kan een positief effect hebben op verschillende klachten zoals hoofdpijn en migraine, buik en borstkas aandoeningen, maag en darm aandoeningen, doorbloedingsstoornissen, chronische verkoudheid, aandoeningen aan het bewegingsapparaat, gewrichtsproblemen en slapeloosheid.