Afbeelding invoegen


Er zijn verschillende manieren om Zakynthos te ontdekken één daarvan is op de fiets. Het eiland is dan ook uitermate geschikt voor alle facetten van het fietsen zoals toerfietsen (trekking), mountainbiken en wielrennen. Daarnaast kunt u hier fietsen op elk niveau zoals toerfietsen op de vlakkere gedeeltes van het eiland of als u meer geoefend bent de bergen in. Voor het mountainbiken en het wielrennen geld uiteraard het zelfde. 
 
 

Fietsen op Zakynthos

De diverse fietsroutes brengt u over het gehele eiland en laat u alle facetten van Zakynthos zien.
Op het meer vlakke gedeelte komt u door diverse dorpen waar u in de plaatselijk tavernes kunt genieten van een versnapering of een bezoek brengen aan de diverse bezienswaardigheden zoals kerken.
Als u de bergen ingaat komt u door diverse bergdorpen die allen een eigen karakter hebben met hun gebruiken. In de bergen zult u genieten van de prachtige uitzichten over het eiland en de zee. U zult versteld staan van de gastvrijheid van de lokale bevolking.
Als u fietst op Zakynthos komt u diverse stalletjes tegen waar men lokale producten verkoopt zoals olijfolie, wijn, honing enzovoort al deze producten zijn meestal zelf geproduceerd door de eigenaren van de stalletjes. 


1. Zakynthos - Argasi - Gerakas - Porto Roma (16 km)

U neemt de kustweg vanuit Zakynthos in de richting van Agios Dionysios.

4 km Argasi.
 Een van de eerste gebieden, waar het toerisme op Zakynthos zich ontwikkelde, het strand is er groot en de zee heel schoon.
11 km.
 Een afslag naar links die al snel uitkomt bij een klein besloten strand, Porto Zoro geheten, aan de rechterzijde geflankeerd door rotsen.
14 km.
 Deze afslag naar links voert naar het 1 km verder gelegen strand van Agios Nikolaos, waar zich een zandstrand en een camping bevinden.
15 km Vasilikos.
 Dit dorp kan zich op veel groen en diverse mooie stranden beroemen. Vanaf dit punt voert een afslag naar rechts u na 1 km ongeveer naar het bijzonder mooie strand van Gerakas, dat op de oostkust van de Golf van Laganas ligt. Zowel hier als bij Laganas zelf komt de zeeschildpad Caretta-Caretta aan land om er zijn eieren te leggen. Ten zuiden van Gerakas kunt u het eilandje Pelouzo onderscheiden.
16 km Porto Roma.
 Een schilderachtige baai met een zandstrand, schoon water en een haventje, geschikt voor boten en kleine scheepjes.Een waar zeilers paradijs!
 
2. Zakynthos - Laganas - Keri (21 km)

Voor deze tocht neemt u de weg naar het vliegveld; bij de afslag voor het vliegveld rijdt u rechtdoor.

5 km.
 U slaat linksaf.
10 km Laganas.
 Een toeristisch belangrijk gebied waar een van de grootste stranden van Griekenland te vinden is. Ondanks alle drukte op het strand van Laganas, blijft de zeeschildpad Caretta-Caretta hier zijn eieren leggen.
Na Laganas slaat u de richting van Lithakia in, dat meer in het binnenland van het eiland ligt (westelijk) en even voor u daar aankomt, slaat u af naar links, richting Keri.
17 km Meer van Keri.
 Al in de oudheid was vastgesteld dat het water van dit meer teer bevat. Aan de overkant van het meer van Keri ziet u het eilandje Marathonisi.
21 km Keri.
 Een afgelegen dorp, dat op een hoogte van 200 m boven de zeespiegel is gebouwd en dat dus op een mooi uitzicht kan bogen. Ook de kerk Panagia Keriotissa is bijzonder mooi, vooral de iconostase. Dichtbij het dorp staat een vuurtoren vanwaar het uitzicht indrukwekkend is: u kunt er twee enorme witte rotsen zien (Groot Myzithra en Klein Myzithra), die als twee piramides boven de zee uitsteken. U zult ook met de beste indrukken terugkeren van uw bezoek aan (en het zwemmen in!) de beroemde grotten van Keri met hun smaragdgroene water, die beneden het dorp liggen.

Hiervoor zult u eigenlijk een boottrip vanuit Zakynthos-stad of Laganas moeten maken, waarbij u tevens de gelegenheid zult hebben de prachtige Kamares van Marathia te bewonderen, die iets zuidelijker liggen. Deze kamares of bogen zijn geheel uit rotsen bestaande, natuurlijke bruggen over de zee waar de bootjes onderdoor varen. 
3. Zakynthos - Macherado - Agios Leon - Anafonitria - Navagio (39 km)

10 km Macherado
 is een groot dorp, met onder meer twee kerken uit de 14de eeuw. De ene is de Santa Maurakerk die de aardbeving heeft overleefd, en de andere is de Ypapanti-kerk, die na 1953 weer is opgebouwd. De Santa Maurakerk heeft wellicht het interessantste kerkinterieur op heel Zakynthos. Ook de klokkentoren van de kerk is bijzonder mooi en van de klokken wordt zelfs gezegd dat ze het meest melodieuze geluid van heel Griekenland voortbrengen.
Vanaf Macherado gaan we in zuidwestelijke richting verder de berg op.
17 km Kiliomeno (Agios Nikolaos).
 Dit dorp ligt op een hoogte van 480 m en u ziet er de kerk van Agios Nikolaos met zijn hoge klokkentoren.
U vervolgt de weg naar rechts, in de richting van Agios Leon.
25 km Agios Leon.
 Dit bergdorp is genoemd naar de Agios Leon-kerk uit de 14de eeuw. Op deze hoogte, links van de weg die wij volgen, ziet u steile rotsen die beneden in de diepte schitterende baaien vormen met een groenblauwe zee. Helaas zijn de meeste baaien vanaf land niet toegankelijk, eigenlijk alleen maar Stenkis en Porto Vromi.
Na Agios Leon slaat u linksaf.
28 km Kambi.
 Kambi is een klein dorp in een gebied waar Myceense graven zijn gevonden. De kust hier heeft twee verschrikkelijke steile kliffen van ongeveer 400 m hoog. De klif in het oosten heet Schizas en die in het zuiden Fokas. Aan de voet van deze kliffen zijn onderzeese grotten.
32 km Maries.
 Hier komt u als u Exo Chora bent gepasseerd. Het dorp kijkt vanuit de hoogte uit over de Adriatische Zee. De dorpskerk is aan Maria Magdalena gewijd.
36 km Anafonitria.
 Dit dorp ontleent zijn naam aan het klooster van Panagia Anafonitria, dat op een kleine afstand ervan ligt en waar de heilige Dionysios monnik was. Het is een belangrijk klooster en het trekt een groot aantal pelgrims en bezoekers. Binnen de ommuring van het klooster staat behalve de kerk (een basiliek uit de 15de eeuw met drie schepen en met muurschilderingen) ook een half vervallen toren.
Een landweg voert ons van dit dorp in zuidelijke richting, na 7 km naar de schilderachtige baai Porto Vromi.
38 km Klooster Agios Georgios ton Krinon.
 Dit oude klooster is weer opgebouwd en staat hoog op enige afstand van de zee.
39 km Navagio (scheepswrak).
 Om echt van dit punt van Zakyntos te kunnen genieten, kunt u beter de auto achter laten op het plateau en te voet verder gaan naar de afgrond. Navagio is ook over zee te bereiken als u meegaat met een van de excursies, die vanuit Zakynthos of vanuit Laganas georganiseerd worden.
 


4. Zakynthos - Alykes - Galazia Spilia (47 km)

U vertrekt vanaf het Agios Markosplein, richting Bochali.
 
1 km.
 De weg rechts gaat naar de Strani-heuvel en vervolgens naar Akrotiri en de weg links gaat naar Bochali en het kasteel. U gaat rechtdoor naar Tsilivi.
4 km Tsilivi (Planos).
 Een van de mooiste stranden van Zakynthos met zand zover het oog reikt (zie foto).
U keert terug naar de hoofdweg en vervolgt de reis richting Alykes.
20 km kruising.
 De weg naar rechts brengt u na 2 kilometer bij het strand van Alikana.
21 km Alykes.
 Alykes is tot bloei gekomen dankzij het grote strand en de ondiepe, kristalheldere zee.
22 km Katastari.
 Een klein marktstadje aan de voet van de berg met volop groen en een uitzicht op de golf van Alykes. Dichtbij het dorp staat het klooster Agios Ioannis Prodromos, dat in het begin van de 17de eeuw is gebouwd.
31 km.
 De weg naar rechts komt na 1 km in het dorp Orthoniės uit.
33 km.
 De weg naar links brengt u na 2 km bij Anafonitria. U vervolgt de weg naar rechts.
38 km. 
U komt aan in een groot dorp, dat duidelijk uit twee delen bestaat: Kato (Onder) en Ano (Boven) Volimes. Volimes staat bekend om zijn handgeweven stoffen en zijn borduurwerk. Tot een van de bezienswaardigheden van het dorp behoort ook de Agia Paraskevi, een 17e eeuwse kerk met een kunstig gebeeldhouwde en vergulde iconostase.
47 km Agios Nikolaos.
 Dit is een haventje aan een stille zee met een klein eilandje aan de overkant. Van hieruit kunt u oversteken naar Kefalonia. Ook kunt u een bootje nemen voor een bezoek aan de Galazia Spilia (Blauwe Grot). De vaartijd is ongeveer een uur. Het bootje vaart in de richting van het noordelijkste puntje van het eiland, kaap Schinari geheten, aan de voet van de vuurtoren. Gedurende de tocht langs de rotskust kunt u kleine en grotere grotten onderscheiden en aan de ingang van die grotten is de zee ongelooflijk mooi van kleur. Het hoogtepunt vormt het einde van de tocht, als de boot onder drie grote stenen bogen doorvaart om uiteindelijk in de grote grot te belanden. Hier wisselen alle schakeringen van de kleuren blauw en groen elkaar af. Het allermooiste zijn deze grotten in de ochtendzon.