Zakynthos is het zesde eiland van noord naar zuid van de Ionische eilanden. Het westelijke gedeelte van het eiland bestaat uit kalkachtig rotsgesteente, dat ongeveer 100 miljoen jaar geleden gevormd is, en waar de erosie van het water grotten en grote ondergrondse holtes heeft gevormd. Zakynthos staat bekend om zijn grillige westkust, hoge kliffen met daartussen onbereikbare verlaten strandjes.
 
Zakynthos is, met een oppervlakte van ruim 406 km2, het op twee na grootste Ionische eiland, na Kefalonia en Korfoe. De hoofdstad van Zakynthos, Zakynthos-stad, is een mooie oude stad die bekend staat om zijn Italiaanse invloeden.
 
Zakynthos is een groen eiland met olijfbomen, cipressen en fruitbomen.
De olijfbomen worden vooral gebruikt voor de olijfolie.
In steengroeven wordt kalksteen uit de kalksteenrotsen gegraven.
Zeker in het voorjaar is het een zeer kleurrijk eiland met vele bloemen.
 
Je vindt er het kruid basilicum, dat heilig is en dat symbool staat voor vriendschap. Ook lavendel, tijm, oregano en vele andere kruiden zijn hier te vinden.
Rozijnen: ook wel "zwart goud" genoemd is een belangrijk exportproduct voor Zakynthos.
 
De Grieken eten graag een hapje buiten de deur. De dorpen en steden zijn bezaaid met gezellige eethuisjes die zijn ingericht met simpele houten tafeltjes en stoeltjes.
 
Het eiland heeft een ideaal fiets- en wandellandschap: wat is er nou heerlijker dan met de wind door je haar het eiland te verkennen? En nee, daarvoor hoef je geen cabrio te huren. Zakynthos is namelijk een waar fiets- en wandelparadijs! Drukke hoofdwegen zijn er nauwelijks op het groene Zakynthos. Het netwerk van kleine, kronkelige weggetjes vormt een ideaal fiets- en wandellandschap. Verschillende routes leiden door groene olijfgaarden, verborgen dorpjes, bedevaartsplaatsen en langs zoutpannen, vuurtorens, molens en indrukwekkende kliffen. En u stapt vast even af als u zo'n adembenemend baaitje ziet, dat uitnodigt tot een verfrissende duik.

 

 

 
De naam van Zakynthos vinden we terug in de legende van de mythische koning Dardanos, die hier de stad vestigde en later Troja werd genoemd.
 
De eilandbewoners noemen hun eiland nog steeds
"Bloem van het Oosten" oftewel: "Fiore de Levante".
De naam Zakynthos is waarschijnlijk afgeleid
van de zoon van koning Dardanos, die Zakynthos heette.
In de jaren 1484 tot 1797 werd het eiland door de Venetiërs bezet.
 
De Venetiaanse invloeden zijn nog duidelijk aanwezig;
vooral de oude Zakyntische liederen die je overal in de tavernes hoort:
de "Cantades", zijn hier een duidelijk voorbeeld van.
De hoofdstad Zakynthos-stad werd in 1953 helaas door een aardbeving verwoest, maar het grootste gedeelte is volgens de oude bouwplannen weer gereconstrueerd.
 
De bevolking op Zakynthos leeft voornamelijk van de landbouw en het toerisme. Verbouwd worden meloenen, citrusvruchten, olijven en wijn, maar ook veel groente. De specialiteit van het eiland is "mandoláto",
een zachte noga van eiwit, honing en amandelen.
 
Waar we Zakynthos het meest van kennen is natuurlijk de zeeschildpad.
Wanneer je naar Zakynthos gaat om deze schildpadden tegen te komen, moet je in mei/juni gaan; dan leggen de schildpadden hun eieren, met name in de baai van Laganas. Een gedeelte van het strand is beschermd, zo ook het onbewoonde eilandje Marathonisi (wat heel merkwaardig, de vorm van een schildpad heeft). Tot en met augustus is de schildpad op Zakynthos te zien.

 
 
 
Het westen is voornamelijk stijl, met kliffen en grotten, en hele mooie (en soms ook onbereikbare) strandjes, en aan de oost- en de zuidkust loopt de kust wat geleidelijker af. Hier vindt u de meer bekende en drukke badplaatsen Kalamaki, Argassi, Limni Keri (met zijn prachtige haventje), Laganas, Alikes en Agios Sostis. Laganas is de meest toeristische plaats met zijn vele bars, (fastfood) restaurants en souvenirwinkeltjes. Voor de rust hoef je hier niet heen. De andere badplaatsen zijn iets rustiger. Aan de noordoostkust kun je nog stille strandjes vinden waar het leven veel authentieker is.
 


 
Zakynthos-stad
 
Bezienswaardigheden zijn het Byzanthijns museum (dinsdag-zondag), het Solomos museum (dagelijks), de kerk Agios Dionysos en het Venetiaanse Kastro, dat hoog boven de stad uitsteekt (prachtig uitzicht).
 
De stad is een bezienswaardigheid op zich! Een must is het Solomosplein met daarop het Byzanthijns museum, waar je kunst uit de historische kerken van Zakynthos kunt bekijken. Op het plein staan ook het standbeeld van de nationale dichter en de openbare bibliotheek, waar meer dan 50.000 boeken staan!
 
De kerk van Agios Dionysios, de beschermheilige van het eiland is zeker een bezoekje waard! Evenals het Agios Markosplein met daarop de katholieke kathedraal en het museum van Solomos. En vergeet zeker niet het historische kerkje Agios Georgios te bekijken!
 
 

Mis deze uitstapjes niet!
  • Het kasteel van Zakynthos (Kastro). In de wijk Bocali, op ongeveer 3 km van Zakynthos-stad, ligt het kasteel van Zakynthos, dat is opgebouwd in Venetiaanse stijl. Door de aardbeving in 1953 is ook het grootste gedeelte van dit kasteel vernietigd. Alleen de poort en de buitenste vestigingsmuren zijn nog te bewonderen. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de haven van Zakynthos-stad, het binnenland en de stranden.
  • Winkelen in de gezellige straten die parallel lopen aan de kade: Foskolou, Alexandrou Roma en Tertseti. De winkels gaan verborgen in arcades die beschermen tegen de felle zon (of regendruppels). En verlaat de stad niet zonder een stuk mandoláto geproefd te hebben, de lokale noga: kleverig maar overheerlijk!
  • Je dorst lessen in één van de gezellige cafeetjes aan het marktplein Agiou Markou en genieten van de pracht en praal van het statige Solomosplein.      
  • Watervillage één van de grootste waterparken van Griekenland voor het gehele gezin.

 


 

 

 
Feiten en cijfers Zakynthos:
Oppervlakte: 402 km2
Aantal inwoners: 42000
Lengte kustlijn: 123 kilometer
Hoogste punt: Vrachionas 758 meter
Hoofdstad: Zakynthos stad (12000 inwoners)
Ligging: Zakynthos ligt 17 mijl van Kylini en de noordwestkust van Peloponessos