


![]() |
|
|
Het basisingrediënt voor sauzen in de Griekse keuken is olijfolie, waar het bijvoorbeeld sojasaus is voor de Chinese en Worcesters saus voor de Engelse keuken. De Griekse olijfolie is meer dan een saus, het is de voorwaarde (sine qua non), zonder zou de Griekse keuken niet kunnen bestaan. In de Engelssprekende wereld staat in de beschrijving van een typisch Grieks recept 2 eetlepels olie. Datzelfde recept vraagt in een Grieks huishouden echter om een half kopje of meer.
Een authentiek Grieks gerecht zwemt, volgens een buitenstaander, in de olie. Waarschijnlijk zullen velen zeggen dat zoveel olie zorgt voor te veel calorieën en te veel vet. Je moet echter wel in gedachten houden dat deze recepten bedoeld zijn voor mensen die van oudsher een fysiek zeer zwaar leven leidden. Zij hadden de 'brandstof' nodig en Griekse olijfolie is zeer gezond.

Vele onderzoeken hebben aangetoond dat het Mediterraans dieet weinig verzadigde vetten bevat, maar rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetten zoals in olijfolie. Dit toegevoegd aan granen, fruit en groentes helpt hart- en vaatziektes en zelfs kanker voorkomen. Een ander onderzoek, een paar jaar geleden gepubliceerd in de New Engeland Journal of Medicine, toonde aan dat de onafscheidelijke verbinding van het Mediterrane dieet onder de Griekse bevolkingsgroep aanmerkelijk minder sterfgevallen veroorzaakte, doordat het risico op hart- en vaatziektes en zelfs kanker verkleind werd. Het traditionele dieet dat werd gebruikt bestond uit veel olijfolie, een overvloed van groente en fruit, noten, granen en gematigde hoeveelheden vis en wijn. Het hele dieet zorgde voor deze voordelen, maar het enkelvoudig onverzadigde vet (voornamelijk uit olijfolie) speelde hierbij een belangrijke rol.
Dit onderzoek bevestigde de ontdekking van de heilzame effecten van het Griekse dieet, dat voor het eerst de aandacht trok na een belangrijk onderzoek dat in 1960 gepubliceerd werd. Hierin werd vastgesteld dat bij de Griekse mannen, van alle zeven landen (Finland, de Verenigde Staten, Nederland, Italië, Joegoslavië, Japan en Griekenland) die aan het onderzoek meededen, het minst vaak hartziektes en kanker werd vastgesteld. Het mysterie wordt toegekend aan een dieet bestaande uitgrote hoeveelheden fruit, groente, granen en uitsluitend en veelvuldig gebruik van extra virgin olijfolie, geproduceerd in Griekenland natuurlijk
Het is natuurlijk wel zo dat het ideale klimaat van Griekenland en Zakynthos bijdragen aan de superioriteit van hun olijfolie: het heeft een rijkere en fruitige smaak, een zeer krachtig aroma en een gedistingeerde groene kleur. De verzengende zonneschijn in Griekenland en op de eilanden zorgt voor een overvloed aan de natuurlijke stoffen zoals anthocyanen, flavonoïden en fenol; natuurlijke substanties van een plant die de oxidatie tegen gaan die door het ultraviolet licht van de zon veroorzaakt wordt. De voordelen van Griekse olijfolie zijn nu voldoende aangetoond. De beste manier om het te ervaren is om olijfolie aan je eigen voeding toe te voegen.


Door vele eeuwen en culturen werd en wordt de olijfolie dan ook gebruikt voor allerlei doeleinden waaronder ook voor cosmetische producten. Daardoor zijn er allerlei producten in de vakhandel voor huid en haar die deze heerlijk olie bevatten. Met als voordeel dat ze uw huid jong, zacht en soepel maakt en zorgt voor een goede vochtbalans.