Olijfolie het vloeibare goud
 
 

De geschiedenis:
 
 
Al in het oude Griekenland was de olijfboom een vereerde boom, gewijd aan de godin Pallas Athene. Volgens een Griekse mythe daagt de oppergod Zeus zowel Poseidon als Pallas Athene uit om geschenken te geven met als inzet de gunst van het schiereiland Attica.
Poseidon slaat met zijn drietand op de grond en er verschijnt een paard. Athene tovert een olijfboom. Zeus verkiest het geschenk van Athene.
Hoe kon het ook anders met zo'n krijgshaftige godin die specialiste was in de rechtvaardige oorlogvoering en de daaruit voortvloeiende vrede? Bij Athene gaan oorlog en vrede hand in hand.

           

Daarom kregen de winnaars op de oude Griekse spelen Olijftakken omgehangen en werden slingers gemaakt afkomstig uit de heilige olijfbossen van de Olympus.
Kransen van Olijftakken, naast die van laurierbladeren, tooiden de soldaten na hun overwinningen. Gezanten die vrede en bescherming kwamen afsmeken droegen vaak met wol omwikkelde olijftakken bij zich.
Het verhaal gaat dat na de verwoesting van de Atheense Akropolis door de Perzen (in 480 voor Christus) de heilige Olijfboom ter plekke weer uitliep. Een goddelijk en hoopvol teken!Waarom Olijfolie:
 
 
Olijfolie mag voor de meeste West-Europeanen gewoon een olie zijn om mee te bakken en te braden, maar voor de Grieken is het heel wat meer dan dat alleen. In oude beschavingen in het Middellandse Zeegebied maakte olijfolie een heel belangrijk deel uit van het beschaafde leven. Olijfolie werd niet alleen gebruikt voor het bereiden van eten, het werd ook gebruikt als smeersel gemengd met essences om aromatische oliën te maken.
In het huidige Griekenland is olijfolie bijna heilig. De Grieken zijn per hoofd van de bevolking de grootste consumenten van olijfolie. Het nationaal gemiddelde varieert van 18 tot 30 liter per persoon.

                 


Het basisingrediënt voor sauzen in de Griekse keuken is olijfolie, waar het bijvoorbeeld sojasaus is voor de Chinese en Worcesters saus voor de Engelse keuken. De Griekse olijfolie is meer dan een saus, het is de voorwaarde (sine qua non), zonder zou de Griekse keuken niet kunnen bestaan. In de Engelssprekende wereld staat in de beschrijving van een typisch Grieks recept 2 eetlepels olie. Datzelfde recept vraagt in een Grieks huishouden echter om een half kopje of meer.

Een authentiek Grieks gerecht zwemt, volgens een buitenstaander, in de olie. Waarschijnlijk zullen velen zeggen dat zoveel olie zorgt voor te veel calorieën en te veel vet. Je moet echter wel in gedachten houden dat deze recepten bedoeld zijn voor mensen die van oudsher een fysiek zeer zwaar leven leidden. Zij hadden de 'brandstof' nodig en Griekse olijfolie is zeer gezond.


 

Vele onderzoeken hebben aangetoond dat het Mediterraans dieet weinig verzadigde vetten bevat, maar rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetten zoals in olijfolie. Dit toegevoegd aan granen, fruit en groentes helpt hart- en vaatziektes en zelfs kanker voorkomen. Een ander onderzoek, een paar jaar geleden gepubliceerd in de New Engeland Journal of Medicine, toonde aan dat de onafscheidelijke verbinding van het Mediterrane dieet onder de Griekse bevolkingsgroep aanmerkelijk minder sterfgevallen veroorzaakte, doordat het risico op hart- en vaatziektes en zelfs kanker verkleind werd. Het traditionele dieet dat werd gebruikt bestond uit veel olijfolie, een overvloed van groente en fruit, noten, granen en gematigde hoeveelheden vis en wijn. Het hele dieet zorgde voor deze voordelen, maar het enkelvoudig onverzadigde vet (voornamelijk uit olijfolie) speelde hierbij een belangrijke rol.

Dit onderzoek bevestigde de ontdekking van de heilzame effecten van het Griekse dieet, dat voor het eerst de aandacht trok na een belangrijk onderzoek dat in 1960 gepubliceerd werd. Hierin werd vastgesteld dat bij de Griekse mannen, van alle zeven landen (Finland, de Verenigde Staten, Nederland, Italië, Joegoslavië, Japan en Griekenland) die aan het onderzoek meededen, het minst vaak hartziektes en kanker werd vastgesteld. Het mysterie wordt toegekend aan een dieet bestaande uitgrote hoeveelheden fruit, groente, granen en uitsluitend en veelvuldig gebruik van extra virgin olijfolie, geproduceerd in Griekenland natuurlijk

Het is natuurlijk wel zo dat het ideale klimaat van Griekenland en Zakynthos bijdragen aan de superioriteit van hun olijfolie: het heeft een rijkere en fruitige smaak, een zeer krachtig aroma en een gedistingeerde groene kleur. De verzengende zonneschijn in Griekenland en op de eilanden zorgt voor een overvloed aan de natuurlijke stoffen zoals anthocyanen, flavonoïden en fenol; natuurlijke substanties van een plant die de oxidatie tegen gaan die door het ultraviolet licht van de zon veroorzaakt wordt. De voordelen van Griekse olijfolie zijn nu voldoende aangetoond. De beste manier om het te ervaren is om olijfolie aan je eigen voeding toe te voegen.


 
 
                        


Olijfolie voor cometisch gebruik en/of huidprobleemen:
 
Olijfolie, is niet meer weg te denken als belangrijk ingrediënt in de keuken maar ook niet in cosmetische producten.
Bestanddelen in de olijfolie zijn: Olijfolie uit de eerste koude persing is heel gezond omdat er een groot aantal vitamines in voorkomen zoals: A, B1, B2, C, E en K en hun provitamines en eveneens de mineralen Ca, Cl, Cu, Fe, Mg, Mn, P, S en Si.
De olie bevat veel enkelvoudige onverzadigde vetzuren (heilzaam tegen hart- en vaatziekten) en ook anti-oxidanten die onze cellen beschermen tegen veroudering. Dit geldt zowel voor de inwendige- als ook de uitwendige mens.
 
Koudgeperste olijfolie verzacht, ontspant, geeft energie, voedt de inwendige mens en is vochtafdrijvend en laxerend. Werkt zuiverend op de lever, is vaatverwijdend en wordt aanbevolen bij mensen met bijvoorbeeld. suikerziekte. Ook uitwendig werkt deze olie uitstekend op de huid bijvoorbeeld bij eczeem,allergieën en huidverhardingen. Het is een veelzijdig te gebruiken olie want deze is geschikt voor alle huidtypen.
Wat kan olijfolie voor de huid betekenen? In de volksgeneeskunde is de olie in gebruik als huidolie maar is verder ook heel goed tegen verbranding door de zon, stijve spieren, acne of tegen droog haar.
Olijfolie is ook heel goed te vermengen met essentiële oliën en wordt daarom ook heel vaak toegepast in de Aromatherapie 
Door vele eeuwen en culturen werd en wordt de olijfolie dan ook gebruikt voor allerlei doeleinden waaronder ook voor cosmetische producten. Daardoor zijn er allerlei producten in de vakhandel voor huid en haar die deze heerlijk olie bevatten. Met als voordeel dat ze uw huid jong, zacht en soepel maakt en zorgt voor een goede vochtbalans.