De stad Zakynthos:
 
Aan de voet van een dicht met dennenbomen begroeide heuvel ligt Zakynthos, de hoofdstad van het eiland en eveneens de enige haven. Het eerste dat u - als u aan komt varen - uit de verte kunt onderscheiden, is de hoge klokkentoren van de Agios Dionysios-kerk, aan de linkerkant van de stad. Pal ernaast staat de eigenlijke kerk die in 1948 is gebouwd en als een van de weinige gebouwen de aardbeving van 1953 heeft overleefd. Binnen in de kerk worden de relikwieën van de heilige Dionysios bewaard.
 

De kades en pieren waar de schepen aanleggen, bevinden zich noordelijker, aan de rechterkant van de stad. Daar dichtbij is ook het grootste plein van de stad, het Solomosplein met een standbeeld van deze nationale dichter in het midden. Achter aan het plein staat het indrukwekkende gebouw van het Byzantijns Museum, waarin een waardevolle collectie huist.

De hele rechterzijde van het plein wordt in beslag genomen door de Openbare Bibliotheek, die onderdak biedt aan meer dan 50.000 boeken. Op de begane grond is een museum ingericht over de Bezetting en het Nationale Verzet. Op de pier naast de bibliotheek staat de kerk Agios Nikolaos, waar eens de heilige Dionysios pastoor was. Oorspronkelijk gebouwd in de jaren van de Venetiaanse overheersing, is deze kerk na de aardbeving weer opgebouwd. Andere fraaie kerken in de stad zelf aan de Kyria ton Angelon en de Faneromeni.
 
Dichtbij het Solomosplein bevindt zich het historische Agios Markosplein met de gelijknamige katholieke kathedraal, en ernaast het Museum van Solomos en andere illustere Zakynthiërs.
 

 

Het kasteel van Zakynthos ligt op de top van de beboste heuvel, boven en achter de stad. Dit kasteel, dat door de Venetianen is gebouwd, staat op de plaats van de vroegere akropolis (= bovenstad) en is te bereiken door vanaf het Agios Markosplein naar boven te gaan, langs het historische kerkje Agios Georgios ton Filikon. In dit kerkje hebben de Zakynthische leden van de "Filiki Eteria" (een geheim broederschap dat de Griekse Revolutie voorbereidde) de eed afgelegd, onder hen de legeraanvoerders Kolokotronis en Nikitaras uit de Griekse vrijheidsstrijd van 1321.


Iets voorbij de Agios Georgios-kerk komt u bij een kruising. De weg links gaat naar Bochali, waar u een schitterend uitzicht heeft over de stad en de zee en loopt verder naar het kasteel, terwijl de weg rechts naar de historische heuvel Lofos tou Strani gaat, waar de dichter Solomos, toen hij de kanonnen hoorde bulderen bij de belegering van Mesolongi, zijn Hymne aan de Vrijheid heeft geschreven. Deze hymne is later door de componist Mantzaros op muziek gezet en is uiteindelijk het volkslied van Griekenland geworden.