Beknopte informatie over diverse dorpen op Zakynthos.
  
Orthonies:
 
Orthonies is een pittoresk bergdorpje dat op de hellingen van de berg Vrachionas ligt, 25 kilometer ten noordwesten van Zakynthos stad en op ongeveer 450 meter boven de zeespiegel. Het is een genot om door de traditionele steegjes van het dorp rond te slenteren en naar de met bloemen versierde tuinen te kijken. De huisjes zijn van steen gebouwd en hebben keramische dakpannen, in de originele Zakynthos-stijl. Het dorp is amfitheatrisch gebouwd en ligt in het midden van een groene omgeving vol met olijvengaarden en druivengaarden. De bekendste bezienswaardigheid in Orthonies is het historische klooster van Spiliotissa (16 eeuw) dat de naam heeft gekregen van de Icoon van de Heilige Maria die hier is gevonden. In dit klooster is ieder jaar op 8 september een groot volksfeest waar lekker gegeten en gedanst kan worden. Een ander feest wordt hier op 8 november gevierd, dat bij de kerk van de Aartsengelen Gabriel en Michael. In Orthonies wonen 250 inwoners.
Andere dorpen in de omgeving van Orthonies zijn Anafonitria en Volimes.

Anafonitria:
 
Dat iets meer dan 200 inwoners telt, is vooral bekend om het Klooster Panagia Anafonitria waar de beschermheilige van het eiland, Agios Dionysios, heeft geleefd. Dit klooster is in de 15e eeuw gebouwd, aan de ingang hiervan staat een middeleeuwse toren. Ieder jaar op 24 augustus wordt hier een groot feest gegeven ter ere van de Heilige Dionysios. Niet ver van Anafonitria bevindt zich de baai met de schitterende turquoise kleuren, Vromi. Vanaf hier varen er bootjes naar "de attractie” van het eiland, het beroemde Navagio (Scheepswrak), dat zo vaak gefotografeerd en gefilmd is.

Volimes:
 
Een ander bergdorp hier in de omstreken is Volimes (32 kilometer van Zakynthos-stad). Het dorp dat eigenlijk uit Ano en Kato Volimes (Boven en Beneden Volimes) bestaat ligt op 430 tot 480 meter hoogte. In Volimes wonen 1000 inwoners die zich vooral met de landbouw en de veeteelt bezig houden. Ten noordoosten van Volimes bevinden zich de beroemde "Blauwe grotten” bij de kaap Skinari. De inval van het zonnelicht in het water zorgt voor fantastische kleuren en in combinatie met de schitterende krijtrotsen waan je je hier in een andere wereld.

Aghios Nikolaos:
 
Ten zuiden van deze grotten ligt het vissersdorpje Aghios Nikolaos. Vanaf hier is een directe bootverbinding met Kefalonia en varen er in de zomer dagelijks bootjes naar de "Blauwe grotten” bij Skinari.

Xigkia:
 
Xigkia is een natuurlijk kuuroordstrand in het noordoosten van het eiland en ten zuiden van Aghios Nikolaos. Het ligt in een zeer mooie baai en wordt dagelijks door veel toeristen bezocht. In het zeewater bevindt zich een rots waaruit warm water uitvloeit. De geur van zwavel in de lucht is hier dan ook zeer sterk.

Agios Leontas:
 
Agios Leon is een bergdorp (390 meter hoog) 25 kilometer ten westen van Zakynthos-stad. Het heeft ongeveer 500 inwoners die zich vooral met de veeteelt en de landbouw bezig houden. De traditionele bouwstijl van de stenen huizen breng veel bezoekers naar het dorp. In het dorp zijn een aantal leuke winkeltjes. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn in dit dorp wederom zoals ook in andere dorpen van Zakynthos, de kerken. Bijzondere kerken zijn hier de gelijknamige kerk van Agios Leontas en de kerk van Agia Paraskevi. Ongeveer 5 kilometer van Agios Leontas liggen de stranden Limnionas en Porto Roxa.

Maries:
 
Het dorp Maries: 7 kilometer ten noorden van Agios Leon ligt het rustige bergdorp Maries. Vanaf Maries is een mooi uitzicht naar de Ionische zee. In het dorp zijn een aanttal kleine winkeltjes waar vooral lokale producten verkocht worden. In het dorp bevindt zich de kerk van Maria Magdalena. Aan de kust, nabij Maries, zou in het jaar 34 een schip zijn gestrand met aan boord de Heilige Maria Magdalena en de Heilige Maria Klopa toen ze op weg waren van Jerusalem naar Rome, vandaar ook de naam Maries. In het dop wonen vandaag de dag ongeveer 350 inwoners

Katastari:
 
Katastari (1300 inwoners) is een traditioneel hoofddorp ten zuidwesten van Alykes. Katastari ligt 16 kilometer ten noordwesten van de Zakynthos-stad, in het midden van groene olijfgaarden. De huizen zijn hier amfitheatrisch gebouwd over de lengte van de hoofdweg. Elk jaar wordt er op 15 augustus het Heilige Moeder feest gevierd dat altijd gepaard gaat met muziek, dans en lekker eten

Macherado:
 
Macherado is een hoofddorp in het midden van het zuidelijke Zakynthos (10 kilometer ten westen van Zakynthos-stad). Het is een van de oudste dorpen van Zakynthos en telt momenteel ongeveer 1000 inwoners. Hier bevinden zich de kerken van Panagia Ipapanti, Agia Mavra (wordt momenteel gerenoveerd) en van Agios Timotheos uit de 14e eeuw. Ieder jaar is er op de eerste zondag van juli een groot feest bij de kerk van Agia Mavra. Ook de rondomliggende dorpen zijn zeer interessant:

Mouzaki:
 
Een traditioneel dorp dat bestuurlijk tot Laganas behoort en dat op een vlakte ligt. Ook dit is een erg oud dorp (16 eeuw). Hier zijn twee oude kerken te zien, de kerk van de Heilige Moeder (1741) en de kerk van Agios Nikolaos (1815). De klokken van deze kerken worden als belangrijke monumenten in hun soort gezien.
Agia Marina: Een dorpje ten noorden van Macherado waar het Chelmi museum zich bevindt waar de geschiedenis van de natuur (flora en fauna) van het eiland getoond wordt. In Agia Marina is ook de gelijknamige kerk die in 1855 is gebouwd.

Kiliomeno:
 
Een dorpje ten westen van Macherado op 480 meter hoogte. Het dorp heeft ongeveer 500 vaste inwoners die zich vooral met de veeteelt en de landbouw bezig houden. Hier bevindt zich de kerk van Agios Nikolaos, die een bijzondere klokkentoren heeft. Een andere kerk in het dorp met een bijzondere architectuur is de kerk "Kyria ton Aggelon”, wat letterlijk "de (me)vrouw der Engelen” betekent. Dit dorp heeft een vrouwelijk agrarische coöperatie genaamd <<OI Mellisiotisses>>. Vier kilometer ten noorden van Kiliomeno en vlakbij een hoogvlakte is er ook het klooster Yperagathos.

Landgoed Koumoutos in Agria:
 
Dit bestaat sinds de 17e eeuw, het is een familiebedrijf dat in het bezit is van wijngaarden en olijfgaarden. Dit bedrijf maakt deel uit van de geschiedenis van Zakynthos, het landgoed mag bezocht worden door toeristen die hier ook een rondleiding kunnen krijgen.

Lithakia:
 
Het dorp Lithakia (spreekt men Lithakiá uit) ligt ten zuiden van Macherado en ten noorden van Limni Keri en Laganas. Het is een traditioneel dorp dat nauwelijks is beïnvloed door de komst van de toeristen waardoor het zijn oorspronkelijke stijl heeft bewaard. In Lithakia bevindt zich de kerk van Agios Ioannis.

Romiri:
 
Romiri ligt 1.5 kilometer ten zuiden van Macherado. Hier bevindt zich de kerk van Zoodochou Pigis

Tsilivi:
 
Tsilivi ligt ten noorden van Zakynthos Stad (ongeveer 6 km afstand). Het heeft een 2 kilometer lang uitgestrekt zandstrand en het zeewater is hier betrekkelijk ondiep. Op het strand zijn er tal van watersport-mogelijkheden.Tslivi ligt in het midden van een groen gebied (olijfbomen, wijngaarden) en heeft een erg gezellig centrum met heel veel winkels, souvenirwinkeltjes, bars en taverna's. Het laatste decenium heeft het zich ontwikkeld tot een van de meest toeristische plaatsen van Zakynthos, toch heeft het zijn traditionele Griekse stijl bewaard en is erg populair voor de echte Griekenlandgangers. Populaire accommodaties onder Nederlanders en Belgen in Tsilivi zijn

Planos:
 
Het traditionele dorp Planos (1000 inwoners) ligt 7 kilometer ten noordwesten van Zakynthos stad en vlak naast Tsilivi. Planos dat in een groene omgeving tussen de olijfbomen en de wijngaarden ligt is een dorp dat toeristisch behoorlijk ontwikkeld is. Het gelijknamige Planos-strand is ideaal voor gezinnen met kleine kinderen daar het water ondiep is. Andere stranden in de dichtbijzijnde omgeving zijn de stranden van Tsilivi en het strand van Tragaki.

Tragaki:
 
Tragaki ligt in het midden van groene olijfgaarden en druivengaarden, 10 kilometer ten noordwesten van Zakynthos-stad. Er wonen hier ongeveer 600 inwoners die zich vooral met de landbouw bezig houden. Het uizicht vanaf Tragaki naar de zee is erg mooi. In Tragaki zijn hotels en appartementen waar u kunt verblijven maar de meesten trekken Tragaki toe omwillen van de camping die zich hier bevindt.

Vanato:
 
Vanato is een hoofddorp in het noordwesten van Zakynthos-stad en niet ver van Planos en Tsilivi. In dit dorp bevonden zich vroeger zeer mooie kerken. Helaas heeft de zware aardbeving deze helemaal verwoest. De inwoners zijn over het algemeen landbouwers; Vanato ligt in een zeer vruchtbaar gebied waar allerlei groenten geoogst worden. Ook dit dorp ligt in midden wan een zeer groene natuur met veel olijfbomen en druivengaarden

Vassilikos:
 
Vassilikos ligt helemaal in het zuidoosten van Zakynthos, in de nabijheid van schitterende zandstranden zoals Porto Zoro, Banana, Gerakas, Vourderi, Agios Nikolaos, Plaka en Porto Roma. Alle stranden zijn populair en zeer geliefd bij watersportliefhebbers. Het strand Gerakas maar ook de stranden Dafni en Sekania (deze liggen aan de kant van de baai van Laganas), staan bekend om de schildpaden Caretta-Caretta die hier hun eieren leggen. Het strand Dafni vinden velen één van de prettigste stranden van Zakynthos.
Dit gebied wordt door natuurliefhebbers goed beschermd. In de hele omgeving zijn er veel hotels, appartementen en andere accommodaties waar men kan verblijven. Daarnaast zijn er heel veel leuke restaurants en taverna's en uitstekende uitgaansgelegenheden. Ieder jaar is er op 15 augustus in Vassilikos een mooi volksfeest ter ere van de Heilige Moeder Maria. Bij het strand Aghios Nikolaos is jaarlijks een beachvolleybal-toernooi en komen er duizenden mensen kijken. Tegenover Vassilikos, in de baai van Laganas, bevindt zich het eilandje Pelouzo. Ook hier komen de schildpaden hun eieren leggen. Ten noorden van Vassilikos op 2.5 kilometer bevindt zich het dorpje Ano Vassilikos en 4 kilometer ten noorden van Ano Vassilikos ligt het kleine dorp Xirokastello.

Xirokastello:
 
Xirokastello, dat ongeveer 4 kilometer van Argassi ligt, is een zeer levendig dorp met een goed nachtleven (voor mensen die van uitgaan houden) en met zeer goede restaurants. Hier bevinden zich ook de ruines van een Middeleeuws kasteel.

 
Agios Sostis:
 
Agios Sostis ligt in het zuiden van het eiland Zakynthos, op 3 kilometer van het toeristenoord Laganas en op 8 km van Zakynthos stad. Het was vroeger een rustig plaatsje maar is de afgelopen jaren drukker en drukker geworden. In Agios Sostis zijn er bars, restaurants, taverna's, souvenirwinkeltjes en minimarkets. Precies tegenover Agios Sostis bevindt zich het gelijknamige eilandje ‘Agios Sostis'. Dit eilandje is uniek, het is ontstaan na een zware aardbeving op Zakynthos, ergens in de 17e eeuw. Het eiland heeft de naam van de gelijknamige kerk gekregen die op het eilandje is en meer dan 16 eeuwen oud is. Eilandje Agios Sostis dat zeer klein is,is bereikbaar via een lange houten brug.Het eilandje is privé bezit en hierop bevindt zich een populaire discotheek. Ook overdag wordt het druk bezocht door toeristen, men kan hier namelijk heerlijk zwemmen.

Argassi:
 
Argassi is een kustdorp,4 kilometer ten zuiden vanZakynthos-stad. Argassi, dat zeer toeristisch is, ligt in een mooie groene omgeving, het heeft een groot zandstrand dat uit meerderekleine baaitjes bestaat en waar het water kristalhelder en ondiep is. De watersportliefhebbers zullen zich hier goed vermaken daar er allerlei watersportmogelijkheden aanwezig zijn (jetski, parasailing, waterfietsen).
Het is een plaats met veel hotels en appartementen, waarvan sommige aan de vlakte liggen en sommige tegen de heuvel gebouwd zijn. Daarnaast zijn hier tal van uitgaansgelegenheden, bars, winkels, snackbars, bakkers, minimarktjes en restaurants. Veel inwoners van Zakynthos-stad komen in de zomer naar Argassi om het uitgaansleven dat hier uitstekend is. In sommige zaken is er ook Griekse livemuziek en komen er ook bekende deejays om hier muziek te draaien. Bezienswaardigheden in Argassi en rond Argassi zijn de stenen brug met de 3 bogen uit 1806, het Romeinse aquaduct en de kerk van Agios Spyridon. Op de top van de heuvel Skopos, bevindt zich het klooster van Panagia Skopiotissa (17e eeuw). Volgens de Griekse mythologie heeft hier de Griekse Godin Artemis geleefd. Vanaf hier is er een uitstekend uitzicht naar Argassi en de zee. Veel toeristen bezoeken deze top wandelend, let wel op, het ligt op 700 meter hoogte! Argassi ligt vrij centraal en er is een directe busverbinding met Zakynthos-stad maar ook met andere plaatsen en stranden.
Ook zijn er diverse auto- en motorverhuurbedrijven zodat u zelf het eiland kunt verkennen

Alykanas  en Alykes:
 
Alykanas (Alikanás) en Alykes (Alykés) zijn twee zeer populaire toeristische badplaatsen op Zakynthos. Beide dorpen liggen aan de oostkust van het eiland, aan de gelijknamige baai van Alykes.
Alykanas ligt 16 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Zakynthos-stad en telt ongeveer 350 vaste inwoners en wordt sinds de oudheid bewoond. Alykes ligt 2 kilometer verder.
Zowel Alykanas als Alykes hebben mooie zandstranden waar naar hartenlust aan watersport kan worden gedaan. Andere stranden in de omgeving zijn de stranden Xechoriati, Amoudi, Psarou en Agia Kiriaki. Zowel in Alykanas als in Alykes zijn allerlei hotels en appartementen waar men kan verblijven. Ook zijn er diverse restaurants, cafés en discobars, je zult je hier zeker niet vervelen. In het oosten van de Alykes-baai bevindt zich een vissershaventje en ook is er een klein riviertje dat hier uitmondt. Hier nabij is ook een stenen brug met 5 bogen te zien. Alykes wordt ook door kampeerders bezocht, hier bevindt zich immers Camping Alykes. Alle stranden zijn hier goed georganiseerd en bieden de badgasten het nodige

Kalamaki:
 
Kalamaki is een toeristische badplaats aan de baai van Laganas in het zuiden van Zakynthos dat zijn enorme toeristische ontwikkeling aan het buurdorp Laganas te danken heeft . Kalamaki bestaat uit het dorpje Kalamaki in het binnenland en Kalamaki aan zee, (het strand van Kalamaki). De afstand tot Zakynthos-stad is 6.5 kilometer. Ook het Kalamaki-strand hoort tot de ecologische gebieden die beschermd worden door natuurliefhebbers, daar ook hier de schildpadden Caretta-Caretta hun eieren komen leggen. Kalamaki ligt in het midden van een groene omgeving met veel dennenbomen en olijfbomen niet ver van het vliegveld van Zakynthos. Aan het strand, waar veel steile rotsen te zien zijn, is ook een opvallende rots, Gypsolithos, wat letterlijk "rots/steen van gips” betekent. Ook in dit gebied zijn er tal van hotels, appartementen en andere accommodaties. Kalamaki heeft een mooi zandstrand waar het water ondiep is en waar veel watersportfaciliteiten, parasols en ligbedden zijn. Ook voor de inwendige mens is Kalamaki een leuke plaats, want er zijn diverse restaurants en taverna's en daarnaast zijn er allerlei winkeltjes, bakkers, cafés, souvenirwinkels etc. Het heeft geen bruisend nachtleven, dus mocht je van uitgaan houden, dan kun je beter naar het nabijgelegen Laganas gaan

Laganas:
Laganas is het populairste vakantieoord van Zakynthos. Het bevindt zich ca 10 km van Zakynthos stad, in het zuidoosten van het eiland. Laganas, dat maar 500 vaste inwoners heeft, was oorspronkelijk en klein dorpje. Vandaag is het de plaats bij uitstek om op vakantie te gaan, maar je moet ervan houden. Laganas is eigenlijk het Chersonissos van Zakynthos en het is hier in de zomer erg druk. Het is een erg populaire bestemming voor jongeren, het uitgaansleven is hier helemaal top. De grote toeristische ontwikkeling heeft Laganas echter meer te danken aan het lange zandstrand. Men zegt dat het zandstrand van Laganas tot de mooiste stranden van Griekenland hoort. Het water is hier ondiep en veilig voor kleine kinderen, tevens is het geschikt voor alle watersporten. Het is een zeer drukke strand (vooral in de maanden juli, augustus) en is erg geliefd onder de jongeren. Overal zijn er bars en snackbars en op het strand zijn er parasols en ligbedden te huur. De baai van Laganas is ook bekend door de schildpad Caretta-Caretta die hier iedere zomer haar eieren legt. De golf(baai) van Laganas is een door het Nationale Maritieme Park beschermd gebied van Zakynthos. In Laganas zijn er behalve bars en discotheken, tal van restaurants, souvenirwinkels, snackbars, cafés, minimarkets en veel meer. Ook de watersportliefhebbers zullen hier heel veel plezier beleven daar heel veel watersportfaciliteiten hier voorzien zijn. In Laganas zul je ook duikscholen tegenkomen en varen er vanaf hier dagelijks bootjes naar de mooiste kustplaatsen van Zakynthos. Aan het strand van Laganas is er ook een opvallend monument te zien, dat van de Belgische anatoom Andreas Vesalius (gelatiniseerde naam van Andries van Wesel) bekend ook als Andreas Vezal

Keri:
 
Keri is het meest zuidelijke dorp van Zakynthos. Het ligt in het midden van een schitterende groene omgeving met veel dennenbomen en olijfbomen, op 21 kilometer ten zuidwesten van Zakynthos-stad. In Keri wonen ongeveer 500 vaste inwoners. Keri is een traditioneel dorpje met stenen huizen, met steen geplaveide steegjes en heeft een met stenen geplaveid dorpsplein. Het dorp heeft de oorspronkelijk stijl bewaard, daar er tijdens de grote aardbeving van 1953 niet veel schade aangericht is aan deze gebouwen en de inwoners de oude huizen verantwoord gerenoveerd hebben. Bezoek hier de kerk van Heilige Moeder Keriotissa (1745) met haar mooie klokkentoren en haar mooie uit hout gesneden iconostase. Niet ver van Keri (ongeveer 1 kilometer)bevindt zich de bekende vuurtoren van Keri. Vanaf de vuurtoren, die aan een steile afgrond staat, ongeveer 300 meter boven de zee, is een uitstekende uitzicht naar een bloedmooi landschap met gevaarlijke afgronden bij een turquoise zee. Vanaf hier kunt u ook een van de mooiste zonsondergangen van Zakynthos bewonderen. Keri werd al vanaf de oudheid bewoond, getuige hiervan zijn de bronnen van teer die hier te vinden zijn. Deze gebruikten de lokale vissers om de scheepsnaden van hun boten te dichten.


Limni Keriou:

Limni Keriou is het strand van Keri dat 5 kilometer ten oosten van Keri ligt in een klein baaitje binnen de grotere baai van Laganas. Limni , dat in het Grieks "meer” betekent, heeft deze naam gekregen omdat hier in de oudheid een meer was dat tegenwoordig helemaal droog is. In Limni Keri, dat een kiezelzandstrand heeft, wonen ongeveer 150 vaste inwoners. Aan het strand is er ruime parkeergelegenheid en het water is hier dieper dan bijvoorbeeld in Laganas of Kalamaki. Er zijn in de omgeving allerlei duikscholen. Er zijn tevens allerlei hotels en andere accommodaties en daarnaast zijn er ook taverna's en restaurants waar u lekker kunt eten. Veel grote winkels zult u hier niet vinden wel een bakker, minimarkt en winkeltjes waar lokale producten verkocht worden en een aantal souvenirwinkels. Nachtleven is er in Limni niet, wel wordt er regelmatig bij taverna's Griekse live muziek gespeeld. Leuk is het haventje dat zich hier bevindt. Vanaf het haventje van Limni Keri varen in de zomer dagelijks bootjes naar de afgelegen stranden (bijv Marathia), Mizithres waar twee grote indrukwekkende rotsen in de zee te zien zijn, de afgelegen grotten en naar het eilandje Marathonisi dat tegenover Limni ligt. Marathonisi heeft mooie zandstranden maar deze zijn voor de Caretta Caretta schildpaden bestemd die hier hun eieren komen leggen leggen.

Tekst uit de Griekse Gids.